Ånglok

Den industriella utvecklingen tog fart under 1800-talets senare del. Tack vare kol och ånga skapades mängder av fabriker och tågen möjliggjorde transporter av såväl varor som arbetskraft. Hela industrialismen har kol och ånga att tacka för sin existens. I dagens moderna samhälle är det i industrialismen som vi ser grunden till den värld vi lever i idag. Ångloken började konstrueras redan på 1700-talet men ersattes allteftersom, på 1900-talet, av el- och diesellok. I Sverige utvecklades ånglok till början av 1950-talet, sedan tog dieselloken över. Enligt officiella tidtabeller gick det sista ångloket 1963 på svensk räls. Efter det så har ångloken funnits som reserv långt in på 1970-talet. Faktum är att slutet av 1960-talet används de flitigt när det var mycket snö vintertid. Sedan 1970-talet har ånglok fortfarande använts på privata banor. Det finns fortfarande möjlighet att åka tåg med ånglok i Sverige om man besöker en museijärnväg. Dessa brukar erbjuda turer sommartid (och ibland även på vintern).

Tågturer med ånglok

Om du vill åka ett riktigt tåg med fungerande ånglok så rekommenderas en sväng till Sri Lanka. Uppe i de sri lankesiska bergen går det fortfarande reguljära turer med ånglok. Det finns flera dagliga turer och biljett kan med fördel köpas i förväg, åtminstone om du vill åka första klass. Då sitter man längre ifrån loket och slipper partiklar från röken (det är lite si och så med dörrar och fönster). Under turen, som går väldigt långsamt, kan man se teplantagen och byarna som finns uppe i bergen. Har du inte möjlighet att åka ända till Sri Lanka så finns det turer att upptäcka och njuta av även på hemmaplan. Ett exempel är föreningen Skånska Järnvägar som har turer med ånglok såväl på vintern som på sommaren. Sedan 1971 har de ångtågstrafik på den vackra järnvägssträckan mellan Brösarp och S:t Olof. Förutom schemalagda turer har de specialturer under julen och det går även att boka speciella bröllopsturer. Ombord finns självklart också en restaurangvagn så att man jan njuta av turen på allra bästa sätt.

En svensk ånglokshjälte

Svensk industrihistoria är inte bortskämd med kända människor som tagit steg framåt i historien med uppfinningar och liknande. Men det finns ett undantag. Den svenske ingenjören och uppfinnaren John Ericsson (vars bror Nils Ericsson som stod bakom Göta Kanal) var den förste svensken som konstruerade ett ånglok. Hans skapelse ”Novelty” var med i en tågtävling 1829 där det dessvärre inte vann. Men ångloket fick mycket uppmärksamhet för dess lätthet och snabbhet. Förutom ångloket är John Ericsson mest känd som uppfinnare till propellern. Kopior av hans tåg finns att beskåda på järnvägsmuseum. En fullt körbar kopia finns på järnvägsmuseet i Gävle även om turer inte erbjuds som standard. Vill man däremot provåka ett tåg som dras av ett ånglok så gör man enklast i att åka till skånska Brösarp där den lokala tågföreningen erbjuder flera turer i veckan sommartid. klicka här om du vill läsa mer om hur det är att åka en sådan tur.