Att jobba som lokförare

Lokförare är ett yrke att satsa på om man vill ta sig in på en säker arbetsmarknad där man har god chans att få jobb, eftersom det för närvarande råder brist på lokförare i Sverige. Det är också ett yrke som passar om man är intresserad av tåg och tycker om att resa. Man har flera valmöjligheter som lokförare, då man kan välja att rikta in sig på olika typer av tåg – allt från pendeltågen i Stockholm, med många stationer, mer intensiv tågtrafik och närmare kontakt med passagerarna, till regionaltåg och godståg, där man åker längre sträckor. I godstågens fall handlar det dessutom ofta om nattarbete, vilket passar bra i vissa faser av livet och mindre bra i andra.

Jobbet som lokförare kan vara psykiskt påfrestande, eftersom man framför ett mycket tungt och stort fordon i höga hastigheter, med passagerare eller dyrbar last ombord. Som lokförare måste man således vara stresstålig och ha en hög säkerhetsmedvetenhet. Något som av den anledningen också är mycket viktigt när man jobbar som lokförare är att man får tillräckligt med sömn varje natt, för att man ska kunna koncentrera sig hela arbetsdagen och inte tappa fokus. Om du känner att du skulle behöva göra förändringar för att sova bättre, kan det vara en bra idé att investera i en rejäl kontinentalsäng. I en sådan kommer du närmast att känna dig som prinsessan på ärten, fast utan någon ärta.

En annan egenskap som är viktig för lokförare är servicekänsla. Det gäller särskilt när man arbetar på passagerartåg, men även som lokförare på godståg har man kontakt med kunder och medarbetare, där samarbetet går smidigare om man är bra på service. Samtidigt måste man klara av att sitta ensam stora delar av sin arbetsdag, då man är själv i förarhytten.

För dig som vill bli lokförare finns flera utbildningar att välja mellan, på många platser i landet. För att vara behörig måste du ha en gymnasieexamen eller på annat sätt ha motsvarande kompetens, ha fyllt 20 år samt uppfylla de fysiska, medicinska och psykiska krav som ställs på sökanden till utbildningarna.