Övriga färdmedel

Den här sidan är för dig som älskar allt som har med tåg att göra. Men hur mycket man än tycker om tåg är det sällan man enbart använder tåget som transportmedel. Därför kommer vi i det här inlägget ge dig några exempel på andra färdmedel utöver tåget.

Bil

Ett väldigt vanligt sätt att ta sig fram i dagens samhälle är med bilen. Det finns många olika sorters bilar att välja bland och det finns många olika biltillverkare. Ett bra exempel på det är Hyundai som har många bilar i sitt utbud som passar de flesta. Andra varianter på bilar är de mer miljövänliga bilarna.

Buss

Tåg räknas som en del av kollektivtrafiken. Något annat som också räknas som kollektivtrafik är bussen. På en buss får det plats flera passagerare och den som kör bussen kallas för en busschaufför. Bussar finns på de flesta orterna och de kan ta dig runt inom din ort eller till en annan ort. Det kostar att åka buss och priserna kan se lite olika ut beroende på var du vill åka. Om du brukar åka buss ofta på samma ort kan det vara värt att köpa ett busskort. Då laddar du ditt busskort med den summa pengar du vill åka för. Förutom att bussar kan ta dig inom din ort eller till en annan ort i Sverige kan du också ta bussen utanför Sveriges gränser.

Flyg

Om du ska åka en längre sträcka, till exempel utrikes, kan det vara smidigt att flyga dit. Men det går också att flyga inrikes. På ett flygplan finns det många passagerare som ska till samma ort som du. De som arbetar på ett flygplan är kapten, styrman och besättningspersonalen som brukar kallas för flygvärdar eller flygvärdinnor. Du kan resa med flyg genom att boka en biljett via ett resebolag.

Cykel

Hittills har vi enbart nämnt färdmedel som släpper ut gaser, vilket är en stor miljöbov. Om du vill ta dig framåt på ett miljövänligt sätt ska du överväga att cykla. Många använder cykeln när de ska cykla till och från jobbet eller skolan. Det finns många olika sorters cyklar att välja bland. Förutom den klassiska cykeln så finns det numera också elcyklar som kan vara smidiga att använda ifall du ska cykla en längre sträcka. Med en elcykel behöver du nämligen inte anstränga dig lika mycket eftersom att den går på el.

Elsparkcykel

Ett annat exempel på ett färdmedel som blivit en allt vanligare syn är elsparkcykeln. En elsparkcykel är en sparkcykel som går på el, vilket betyder att du bara behöver stå på cykeln och styra den för att ta dig framåt.