Rättigheter som tågresenär  

Det finns ett mycket stort utbud av olika bolag om man tittar på Sveriges tågtrafik och det kan vara mycket svårt att veta vilket bolag man behöver åka med för att komma dit man ska. Som resenär i tågtrafiken har du alltid en del rättigheter som kund och som gäller enligt Konsumentverket.

photo-1463640178843-a20bf1b565bcVia Konsumentverket kan du som resenär anmäla bolaget, järnvägsföretaget eller researrangören om du ej har fått information om vad du har för rättigheter, men även vilka skyldigheter du som resande har. För att ta ett exempel kan vi se till järnvägsföretagen som t.ex. har en skyldighet att meddela alla sina resenärer att man har rätt till en viss del av ersättning om tåget skulle vara försenat mer än 60 minuter. Det är väldigt viktig information för många och det är alltså järnvägsföretagets skyldighet att se till att alla kunder har fått denna information.

En annan viktig sak som alla resenärer behöver få veta är att du alltid har rätt till ersättning om tåget helt uteblir, eller om tåget har missat anslutningen.

Konsumentverket är till för att du som kund alltid ska ha en viss typ av rättighet gentemot ett företag och därmed undvika att bli lurad av oseriösa företag.

Innan man ska ge sig av på en tågresa är det viktigt att man noga läser igenom vilket rättigheter, men också vilka skyldigheter och vilket eget ansvar man som resenär behöver ta. Som ett exempel kan man ta upp bagage, som majoriteten photo-1428982627698-4be0635f73d8av resenärerna har med sig på tågfärden. Har du med dig bagaget i vagnen ansvarar du själv för ditt bagage och eventuella olyckor eller stöld ligger på dig att ta ansvar för, medan du har betydligt mer rättigheter och rätt till ersättning vid skador eller förlorat bagage om du har valt att lämna in det.

Att resa med tåg är en väldigt rolig upplevelse och är oftast billigare och mer miljövänlig än vad flygplan är. Kom dock ihåg att vara noggrann med att ta reda på så mycket information som möjligt innan resan för att förhindra att tråkiga situationer, eller missförstånd, uppstår mellan dig och tågföretaget.