Tågsemester i Sverige

I tider då många söker efter semesteralternativ som tar hänsyn till miljön så är tågsemester ett populärt sätt att resa. Skillnaden i klimatpåverkan mellan tåg, bil och flyg är stor. Forskare vid KTH har kommit fram till att när fyra personer åker tåg från Stockholm till Åre släpper de ut 35 kilo växthusgaser, medan samma resa med bil resulterar i 200 kilo utsläppta växthusgaser. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på inför tågsemestern. Du får även tips om hur du kan pressa priserna och få mer pengar över i semesterkassan.

En prisvärd semester

Från Gällivare i norr till Malmö i söder, vårt avlånga land har mycket att bjuda tågresenären. Att resa med tåg är ett flexibelt sätt att semestra på. Kanske väljer du att resa en enda längre sträcka eller upptäcka många olika platser genom att kombinera flera kortare sträckor. Trenden är tydlig med fler biljetter sålda. Bokningar på inlandsbanan har till exempel skjutit i höjden. Trots detta är det enkelt att hitta billiga biljetter för den som är ute i god tid. 90 dagar innan avgång brukar biljetterna släppas, det är då man framförallt kan fynda. De billigare biljetterna kan gå åt snabbt. Den som är på semester har ofta möjlighet att välja de minst populära avgångstiderna, dessa brukar vara mer prisvärda.

Tips inför tågsemestern

Att resa med tåg behöver inte vara krångligt. Det fina med att resa med tåg är att du kan ta med dig mycket packning vid behov. På vissa tågsträckor kan du även ta med dig cykeln. Däremot bör du självklart lämna utemöbler och annat otympligt hemma. För den som ska resa en längre sträcka kan det vara skönt att ta nattåget. Det kan även vara ekonomiskt, då du även sparar in en hotellnatt. Söker du en riktigt vacker tågsträcka? Sträckor som den mellan Torsby och Kil samt sträckan som tar resenärer från Kiruna till Narvik citeras ofta av kännare. Att hitta resmål i Sverige som passar dina preferenser är enkelt, se till att läsa på ordentligt innan du ger dig av.