Vad är det för skillnad mellan ett tåg och en spårvagn?  

Det är inte alltid så lätt att veta skillnaden mellan alla olika typer av tåg, pendeltåg, tunnelbanor, järnvägståg och spårvagnar som finns idag. ännu mer knepigt är det för den som inte är speciellt insatt eller intresserad av ämnet.

När man i yngre dagar gick i skolan var det vanligt att detta lärdes ut, gärna i samband med att man tillsammans med sin skolklass fick prova det olika typerna av sätt att färdas.

tbexnlgtfscrsctjstm4_img_0684Det som utgör den största skillnaden mellan ett tåg och en spårvagn är att spårvagnen är tänkt att förflytta passagerare runt i staden och vanligtvis i gatumiljö. Detta gör att spårvagnen behöver åka betydligt saktare än ett tåg, men behöver också ha ett snabbare sätt att bromsa på för att förhindra att olyckor sker, men även för att stanna inför eventuella stoppljus och signaler som finns på gatorna.

Tåg är självklart också till för att förflytta människor. Vanligtvis åker man betydligt längre sträckor med tåg än vad man någonsin kan göra med en spårvagn. Det är inte enbart människor som väljer tåg som färdmedel, utan tåg är också ett mycket bra sätt att förflytta eller frakta varor och paket.

Vilket typ av färdmedel som finns i en specifik stad är en fråga om tillstånd och inte vad lokalbefolkningen föredrar. Spårvagnar fungerar på nästan samma sätt som rälsbussar eller tunnelbanor. Skillnaden för tunnelbanor är dock att spårvagnar alltid värdas ovan jord. Alla olika färdsätt är unika i sitt slag och har länge hjälpt människan att kunna ta sig runt och förflytta sig, till och med så långt som till andra länder. Det är dock enbart tåg som man kan använda för att åka så långt som till andra städer eller länder, med tunnelbana eller spårvagn kan man enbart hålla sig till den stad där rälsen och 2e9bc322systemet går.


I Stockholm kan man finna både spårvagn, pendeltåg, bussar, tunnelbanor och expresståg. Detta gör Stockholm till en väldigt flexibel stad för stockholmarna, men underlättar även för andra att besöka staden. Här kan du ta ett expresståg till Arlanda eller ta bussen eller färjan ut till Djurgården på ett kick.