Elpriset – en anledning att åka tåg

Elpriserna rusar och lönerna hänger inte med. Det gör att många har svårt att få sin vardagsekonomi att gå ihop. Därför gäller det att försöka spara pengar i så stor utsträckning som möjligt och att åka tåg kan vara ett sätt att få sin vardagsekonomi att gå ihop.

Har elpriserna gjort dig fattig? Så här hanterar du det

Ingen har väl missat att nästan allt stiger kraftigt i pris och har gjort det under några månader, inte minst elpriset. Därför har elpriser varit en snackis ett tag och lär förmodligen vara det ett bra tag framöver också då ingenting tyder på att elpriserna kommer sjunka, snarare tvärtom! Elpriserna sägs även vara huvudorsaken till varför allt annat stigit i pris såsom mat och kläder. Men samtidigt som elpriserna har stigit så har även bränslepriserna gjort det och tillsammans urholkar de människors plånböcker.

Om du upplever att du har svårt att få din ekonomi att gå ihop så är du långt ifrån ensam. Många kämpar just nu med kraftigt stigande priser på nästan allt samtidigt som lönerna inte alls hänger med. Det finns olika sätt att hantera det beroende på vilken livsstil du har och hur ditt hushåll ser ut. Du kan exempelvis:

  • Säga upp gymkortet eller liknande utgifter för träning.

Träning behöver inte kosta pengar. Faktum är att den absolut bästa träningen är gratis och kan och bör göras utomhus. Då får du både frisk luft och solljus, vilket är mycket viktigt för hälsan. Säg upp gymkortet och ta en rask promenad i skogen istället.

  • Åka buss och tåg.

Det är viktigt att hitta alternativa färdsätt nu för tiden. Att åka kommunalt eller kollektivt är ett sätt att slippa betala skatt, försäkring, bränsle, parkering och service för bilen. Samåk med andra om du kan.

  • Köpa mindre mat.

En stor utgift för många är maten och därför är det viktigt att se över matinköpen. Många utgifter är faktiskt helt onödiga på den fronten. Kanske går det att dricka vatten istället för läsk? Att skippa snacks och godis lite oftare och undvika färdigfryst mat såsom klyftpotatis? Gör egna istället, det är mycket billigare.